În Iazu, un sat din comuna Cojasca, trăiesc peste 3.000 de locuitori, cu toții de etnie romă. Aici, abandonul școlar a fost redus aproape la zero. Povestea acestei comunități de romi din județul Dâmbovița este una fascinantă despre ambiție și speranță, în care o mână de oameni cu posibilități reduse se străduiesc să dărâme toate prejudecățile construite pe seama lor. Este ceva rar pentru comunitățile defavorizate din România, indiferent de etnia locuitorilor care le populează. În cele mai multe cazuri, sărăcia și ignoranța părinților îi țin pe copii departe de educație, iar statul nu are nicio strategie eficientă prin care să combată această catastrofă care se agravează de la an la an.
La școala primară din Iazu învață 550 de copii – elevi de grădiniță și de școală. Din păcate, condițiile în care această școală primea elevii nu erau deloc prietenoase. Din această cauză, noi, Fundația Alive, am considerat că este necesar să le oferim copiilor care își doresc să învețe, șansa de a realiza acest lucru în condiții prielnice. Cu ajutorul sponsorizării din partea Pinum și efortul a 20 de voluntari – angajați ai companiei Alive Capital – am reușit să montăm 480 mp de parchet într-o singură zi din luna august a acestui an.
Pe lângă parchet, am oferit copiilor covoare pentru sălile de clasa ale grădiniței din partea David&Thea. În această zi călduroasă, răcoritoarele au fost asigurate de Coca Cola Hbc. Astfel, într-o zi de sâmbătă, prin efortul cumulat a unor oameni care își doresc să facă bine, școala din Iazu a primit o nouă înfățișare, pentru ca elevii care o vizitează să fie cu adevărat fericiți că vin la școală.
Și nu doar cei mici sunt bucuroși pentru această transformare, ci și părinții lor. Aceștia sunt cei care simt transformările prin care trec copiii lor în urma întâlnirii cu educația. Cu cât această întâlnire este mai plăcuta și are loc într-un mediu cald, primitor, cu atât rezultatele vor fi mai îmbucurătoare pentru întreaga comunitate, iar viitorul lor, sperăm noi, mai roz.